۱۳۸۸ مهر ۱۹, یکشنبه


حال برای تبدیل پشم به خامه و جدا کردن ان برای نمد مراحل مختلف را که روی پشم انجام میشود نام بردو توضیح داد:
طبقه بندی: از لحاظ کیفیت و رنگ طبقه بندی شده و در ابتدا پشم مورد نیاز نمد و قالی از هم جدا میشودو همچنین رنگها نیز از هم جدا میشود.
2- حلاجی و شستشوکه پشم از گرد و خاک دوران چرا و فضولات پاک میشود که در این قسمت وجود مهندسین نقش بسزایی در ساخت حوضچه های شستشو پشم دیده شده است. در تصویر یک حوضچه مدرن امروزی و یک قنات را می بینیم تا بتوانیم تجسم کنیم که این حوضچه ها در چه قسمتی قرار میگرفته است تا پساب ان که کود و اب بوده است به کجا بریزد.
در ابتا گوسفندان را زنده شستشو میکردند به این روش گرده شور می گوینداما وجود حوضچه هایی برای شستشو  پشم مرده نیز وجود داشته است.زیرا بازیافت در دوران ایران باستان معنا و مفهوم غنی داشته است. باز یافت در حقیقت همان اکوسیستم طبیعت بوده است نه پس مانده زباله های ادمی!
ریسندگی از مشاغل ابتدایی محسوب میشود که امروزه به دوروش انجام میگیرد 1-دستی
2-ماشینی 
مرحله ماشینی نیازی به توضیح ندارد زیرا کارخانه های تولید کننده و سازنده ماشین به یک روش انجام میدهند پشم بوسیله ماشین ریسندگی به نخ نازک تبدیل شده دوباره تابیده و دو لا کلاف می شود.
اما به وسیله دستدوک ابزار کار است.از ابتدایی ترین ابزار کار .پشم پس از حلاجی به وسیله شخص ریسنده به دوک متصل میشود سپس چرخانده و کم کم پشم کنترل شده به طرف دوک هدایت میشود.تاب نخ که بر اثر گردش روی هم پیچیده شده نیاز به وجود ابزار دیگری را فراهم می نمایدو ان چرخ چوبی است که روی پایه قرار گرفته و به وسیله دست حول محور خویش می چرخد.میله ای که متصل است سریعتر از چرخ می چرخد
شخص نخ ریس با یک دست  پشم را به طرف میله هدایت میکند و با دست دیگر  چرخ را می چرخاند.و گاه ان را به دور چوب بسته تابانده و سپس بجای دستگاه ایستاده و ان را می ریسند.
امروزه شماره گذاری نخ بیانگر تجربه بسیار زیاد بافندگان است ودانش کهنهر چه شماره نخ بیشتر باشد قطر کمتر و بافتی ظریفتر با رجشمار بالا خواهد داشت.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر